top of page

Energiekosten, hoe kan ik hiermee aan de slag ?

Afstap van fossiele brandstoffen

In nieuwbouwwoningen zijn verwarmingsinstallaties op stookolie sinds 1 januari verboden en vanaf 2023 geldt dat verbod ook voor gasinstallaties. Wie vanaf juli 2022 voor een nieuwbouw nog voor een gasaansluiting kiest, zal voor de aansluiting op het aardgasnet een meerprijs van zowat 1.000 euro. Als overgangsmaatregel kunt u in een nieuwbouwwoning tot 2026 ook nog opteren voor een hybride warmtepomp - een combinatie van een gasketel en een warmtepomp.


Hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Het is niet voorspelbaar wat de energieprijzen zullen doen maar als je kijkt naar de termijnmarkten van elektriciteit en gas zullen de prijzen in 2022 hoog blijven. Ondertussen zitten we wel met enorme sociaal problematische verhogingen en torenhoge facturen.


Lagere thermostaat Heel wat gezinnen draaien de thermostaat naar beneden. Maar door goede isolatie en vernieuwde technologieën hoeft dat niet altijd. In voldoende geisoleerde woningen en in combi met vloerverwarming is het weinig zinvol de thermostaat 's nachts naar beneden te draaien. De temperatuur in een ruimte met vloerverwarming stijgt gemiddeld ongeveer 1° per uur. Het zal dus te lang duren en te kostelijk zijn om de woning de volgende ochtend weer op te warmen. Met klassieke radiatoren kan je wel even de thermostaat bespelen . Radiatoren warmen een ruimte heel snel opnieuw op met een beperkt energieverbruik.

Zonnepanelen De energieprijzen doen ons nadenken over zonnepanelen. Maar sinds de afschaffing van de terugdraaiende elektriciteitsteller is zo'n investering duizenden euro’s minder interessant dan voorheen. Zonnepanelen produceren vooral overdag stroom, terwijl u daar op dat moment in

principe minder nood aan heeft dan 's avonds. De niet-gebruikte stroom wordt dan in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Toch blijven ze rendabel mits slim energieverbruik. Je timer’s instellen voor je elektrische toestellen kan al veel uitsparen. Engie adviseert om huishoudtoestellen zoals wasmachines, droogkasten en vaatwassers te laten draaien tussen 12 en 15 uur, het moment waarop de zon en zonnepanelen het productiefst zijn. Wanneer u thuiswerkt is dat zeker een haalbare kaart. Zo doet u er bijvoorbeeld goed aan uw elektrische boiler te programmeren zodat die overdag water opwarmt. Uw elektrische wagen rechtstreeks opladen met de stroom van uw zonnepanelen is ook een goed idee, de wagen opladen bij thuiskomst en meteen ook alle elektrische toestellen gebruiken is met het komende capaciteitstarief nefast voor uw elektriciteitsfactuur.


Uw zelfgeproduceerde stroom doorverkopen aan buren of vrienden in de toekomst. Vanaf juli 2022 zal de opgewekte stroom 'doorgeven' kunnen worden aan bijvoorbeeld buur, vriend of familielid. Dat kan gratis of tegen een zelfbepaalde prijs volgens het principe van de vrije markt.


De procedure is eenvoudig: de ontvanger moet dit melden aan Fluvius, die dan de praktische regeling op zich neemt en ervoor zorgt dat de leveranciers de nodige gegevens krijgen.


Is een thuisbatterij rendabel?
Een thuisbatterij kost nog flink wat geld, waarvan de Vlaamse overheid slechts een stukje terugbetaalt. Hierin kunt u uw opgewekte stroom overdag opslaan, om die dan 's avonds of 's nachts te gebruiken. Zo'n batterij kan uw zelfverbruik opkrikken van 30 naar 50 tot 80 procent. In theorie althans! Want uw verbruiksprofiel, de grootte van uw zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van uw batterij spelen een doorslaggevende rol. Dus of uw investering daarmee rendabel wordt, is lang niet zeker.

Anticiperen op het capaciteitstarief. Vandaag worden de netwerkkosten uitsluitend berekend op basis van het aantal verbruikte kWh per gebruiker. Door de komst van het capaciteitstarief zullen die maar voor 20 procent van het distributietarief meetellen. De overige 80 procent zal afhangen van uw gegenereerde verbruikspieken. Hoe hoger die zijn, hoe hoger uw elektriciteitsfactuur. De bedoeling is u ertoe aan te zetten uw verbruik meer te spreiden over de hele dag. Een thuisbatterij, uw elektrische wagen rechtstreeks opladen met de stroom van uw zonnepanelen, … kan daarbij helpen.


Warmtepomp. De plannen van de Vlaamse regering moeten ons in eerste instantie massaal naar de warmtepomp duwen. Een warmtepomp is klimaatneutraal en haalt haar warmte ofwel uit de omgevingslucht (lucht-waterwarmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp), ofwel uit de bodem (geothermische warmtepomp). Via de compressie van een koelmiddel wordt de temperatuur daarvan opgedreven tot 30 à 40 graden. Die warme lucht of dat warme water worden in de woning verspreid, onder meer via vloerverwarming, ventilo-convectoren of radiatoren op lage temperatuur. Beide types warmtepompen kunnen ook worden gebruikt om sanitair water te verwarmen. Voor de duurdere geothermische warmtepomp (met het hoogste rendement) zijn ook grondboringen nodig. Reken voor de installatie van een geothermische warmtepomp in een nieuwbouw toch al snel op minstens 20.000 euro. Een lucht-waterwarmtepomp (met een zichtbare buiteninstallatie) komt op zowat 15.000 euro. In een bestaand gebouw zal de prijs nog hoger uitvallen, omdat het noodzakelijke vermogen daar doorgaans hoger ligt. Een lucht/lucht warmtepomp inclusief convectoren hoeft niet duurder te zijn dan een vroegere gasketel voor een goed geisoleerde nieuwbouw bijvoorbeeld. Wist je trouwens dat dit in de zomer ook als airco gebruikt kan worden ? Handig toch met de tropische temperaturen die we de laatste jaren kennen in de zomer. Er is een vuistregel om te kijken of een woning geschikt is voor een warmtepomp. Een warmtepomp kan lukken als je de temperatuur van de gasketel of de verwarmingsketel laat zakken naar 50 graden, dus de temperatuur die je ketel naar de radiatoren stuurt. Doe dat een tweetal weken in een koudere periode en kijk of je huis voldoende verwarmt. Blijft je huis comfortabel warm, dan kan je de gasketel perfect vervangen door een warmtepomp, want dan is je huis genoeg geïsoleerd.


Hybride systeem In bestaande woningen kan een hybride warmtepomp, die je aan een gasketel koppelt, een handige tussenoplossing zijn. Naarmate de woning beter geïsoleerd is, kun je vaker verwarmen via de warmtepomp. Zo'n hybride systeem is in een woning, die nog niet echt optimaal geïsoleerd is, een (voorlopige) betere keuze en iets goedkoper dan de gewone lucht-waterwarmtepomp. Met een volwaardige warmtepomp zou het elektriciteitsverbruik in zo'n woning te hoog oplopen als het te koud wordt.


Combinatie Het goede nieuws is dan weer dat de combinatie van zonnepanelen met een (hybride) warmtepomp financieel een stuk interessanter kan worden als die slim worden aangestuurd. Op een zonnige winterdag kunt u dan systematisch eerst terugvallen op de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, waardoor de variabele kosten van een warmtepomp een stuk lager liggen.


Alternatief – (hout)Pellets

Als u een bestaande of een nieuwbouwwoning energievriendelijker wilt maken, wat zijn dan de goedkopere alternatieven voor een relatief dure warmtepomp?

Een centrale verwarming op pellets komt op nummer 1.

Op voorwaarde dat

- die pellets dicht bij huis geproduceerd zijn

- en afkomstig zijn van houtafval.

In dat geval zijn pellets een bijna CO2-neutrale verwarmingsbron.

Het verwarmingscomfort en het gebruiksgemak van zo'n systeem doen niet onder voor centrale verwarming op gas of stookolie. Het grootste nadeel is de ruimte die nodig is om de pellets te bewaren. Mensen die afstappen van een systeem op stookolie kunnen op de plaats van de stookolietank een pellet opslagplaats installeren. Pellets zijn iets goedkoper dan gas of stookolie, terwijl de begininvestering voor de installatie een stukje hoger ligt. Reken voor een pelletketel op 10.000 tot 12.000 euro. Pellets worden niet beschouwd als fossiele warmtebron en zijn waarschijnlijk geen toekomstig onderwerp van uitfasering door de overheid. De verbranding van (hout)pellets zorgt wel voor een lokale uitstoot. Ze lokaal produceren legt beslag op onze ruimte.


Voor meer advies aangaande eventuele aanpassingen voor uw huidige woning of nieuwbouw staat Look'nFeel u graag bij.

www.looknfeel.be


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page