top of page

Isolatie - Wat is belangrijk ?


Waarom zou je een huis isoleren ?


Isoleren verhoogt het wooncomfort. Jouw woning warmt sneller op en de binnentemperatuur blijft constanter. Een goede isolatie voorkomt tocht en maakt komaf met het onaangename gevoel van koude muren. Ook in de warme zomermaanden stijgt jouw comfort, want isolatie houdt de hitte buiten.


De Energieprestatieregelgeving (EPB) verplicht je te isoleren. Elke nieuwbouwwoning moet aan bepaalde energienormen voldoen, de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat). Om aan de eisen voor thermische isolatie (S-peil) en de energieprestatie (E-peil) te voldoen, is een goede isolatie onontbeerlijk.

Die eisen worden binnenkort nog een stuk strenger: vanaf 1 januari 2023 moet elk residentieel gebouw, binnen vijf jaar na de notariële overdracht, energielabel D halen. Kleine, niet-residentiële gebouwen moeten sinds dit jaar zelfs mikken op een C. Over de jaren heen zullen de eisen steeds strenger worden, tot in 2040. Vanaf dan moet ieder gebouw een A-score behalen – al hebben appartementen nog tijd tot 2045. Isolatie is dus niet alleen een voordelige besparingsmogelijkheid, maar ook een van de meest efficiënte manieren om je EPC-score te verbeteren.


Welke premies voor je huis te isoleren ?
 1. Isolatiepremies: er zijn premies voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

 2. Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan maak je aanspraak op het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21%.

 3. Totaalrenovatiebonus: als je binnen de 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen.

 4. Gemeentelijke premies: de bedragen en voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.


Wat zijn de voordelen van een goede isolatie ?
 1. Je bespaart op energiekosten

 2. Je leefcomfort is beter

 3. Het verhoogt de waarde van je huis

 4. Het verkleint je ecologische voetafdruk


Welke vormen van isolatie kennen we ?


1. Dakisolatie

We weten het allemaal: warmte stijgt. Daarom is dakisolatie één van de meest doeltreffende manieren om je huis te isoleren.


1) Dakisolatie langs binnen

Door je dak van binnenuit te isoleren, blijft je dakbedekking onaangeroerd. Vaak gebruiken vakmannen minerale wollen als isolatiemateriaal, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. De plaatsingswijze hangt af van de dakconstructie:

Hellend dak: vaak hebben hellende daken een keper- of spantenstructuur. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tussen deze houten balken.

Plat dak: wordt ook een ‘koud dak’ genoemd. Het isolatiemateriaal ligt dan onder de dakbedekking en de dakconstructie. Koude daken zijn echter af te raden. De dakconstructie is namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen.

2) Dakisolatie langs buiten

Is het tijd voor een nieuwe dakbedekking of wil je ze laten herstellen? Dan is dakisolatie langs buiten een goede optie. Deze methode is iets duurder dan dakisolatie langs binnen, maar je vermijdt wel ruimteverlies in je woning. Ook hier heb je 2 opties:

Hellend dak: wordt ook een ‘Sarkingdak’ genoemd. Het isoleren gaat snel en je dakconstructie is ook goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden.

Plat dak: wordt ook een ‘warm dak’ genoemd. De isolatie ligt aan de buitenkant van de dakconstructie, waardoor het dak met de woning opwarmt. De dakconstructie is beschermd tegen weersinvloeden en er is minder kans op scheurvorming in de dakvloer (zie foto).

3) Zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan je er ook voor kiezen om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Het soort isolatiemateriaal hangt vooral af van het soort zoldervloer:

Massieve zoldervloer = gespoten PUR: polyurethaanschuim (PUR) isoleert zelfs bij een geringe dikte erg goed en de isolatiespecialist kan deze isolatielaag snel aanbrengen. Ook isolatieplaten zijn een mogelijke optie.

Niet-massieve zoldervloer = wol: de isolatiespecialist vult de vloerbalken op met gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale wol (zie foto). Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je als afwerking houten platen laten aanbrengen.

Welke prijzen voor dakisolatie?

De prijzen voor dakisolatie hangen vooral af van het type dak en de isolatiewijze. Enkele richtprijzen op een rij:

Wat isoleren? Isolatiewijze Gemiddelde prijs per m2(excl. btw en incl. plaatsing)

Hellend dak Langs binnen 20-50 euro (excl. afwerking)

Hellend dak Langs buiten 40-60 euro (excl. afwerking)

Plat dak Langs binnen 25-40 euro (excl. afwerking)

Plat dak Langs buiten 45-100 euro (incl. afwerking)

Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer 20-40 euro2. Nieuwe ramen

Ook met nieuwe ramen kan je doeltreffend je huis isoleren en flink besparen op je energiefactuur.Welke mogelijkheden voor nieuwe ramen?


Zijn je ramen al wat ouder? Dan laat je best volledige nieuwe ramen plaatsen in plaats van enkel het glas te vervangen. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je nieuwe ramen en een optimale thermische en akoestische isolatie. Bij nieuwe ramen moet je rekening houden met 2 factoren:

1) Kwalitatieve raamkaders

Voor de raamkaders kan je kiezen uit verschillende materialen, elk met een verschillende U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een overzicht:

 • Hout: een natuurlijk en robuust materiaal met een warme uitstraling, dat zowel past bij landelijke als moderne woningen. → U-waarde = 0.8 – 0.63 W/m²K

 • PVC: de meest voordelige keuze. PVC is goedkoper dan aluminium en er zijn veel opties qua kleuren en reliëf. → U-waarde = 1.2 – 0.78 W/m²K

 • Aluminium: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook heel sterk, licht en roestvast. Het materiaal heeft ook een moderne look. → U-waarde = 1.5 – 0.8 W/m²K

 • Staal: deze raamkaders zijn gemaakt van roestvrij staal (inox). Ze zijn duurzaam en hebben geen onderhoud nodig. → U-waarde = 2.6 – 1.9 W/m2k

2) Isolerende beglazing

Zowel bij renovatie als nieuwbouw is hoogrendementsglas tegenwoordig de standaardkeuze. Tussen beide glasplaten zit geen lucht, maar edelgas en een speciale coating die de warmte binnenhoudt. Deze beglazing isoleert nog tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende soorten: H, H+, H++…

Welke prijzen voor nieuwe ramen?

De kosten voor nieuwe ramen hangen in de eerste plaats af van het type raam en de materiaalkeuze. Enkele richtprijzen op een rij:

Type raam Materiaal Gemiddelde prijs per m²(incl. btw en plaatsing)

Vast raam PVC € 100 - 250

Hout € 150 - 300

Aluminium € 250 - 400

Draaikiepraam/valraam PVC € 150 - 300

Hout € 250 - 400

Aluminium € 400 - 550

Schuifraam PVC € 700 - 900

Hout € 800 - 1.000

Aluminium € 1.100 - 1.5003. Vloerisolatie

Bij huisisolatie hoort ook het isoleren van je vloer. Zo verhoog je je warmtecomfort in huis en betaal je minder stookkosten. De verschillende mogelijkheden en prijzen in een notendop:
Welke mogelijkheden voor vloerisolatie?

1) Vloer isoleren langs onder

Heb je een (kruip)kelder in je woning? Dan is dit de meest aangewezen methode. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder.

Zo kan de koude van je kelder niet langer ontsnappen naar boven en de warmte van de bewoonde ruimtes niet langer naar onder. Met deze methode hoef je je bestaande vloer ook niet open te breken.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: harde isolatieplaten die goed bestand zijn tegen vocht (zie foto). Bevinden er zich leidingen aan het kelderplafond? Dan kies je beter voor PUR-schuim. Dat is makkelijker aan te brengen rond de leidingen.

2) Vloer isoleren langs boven

Beschik je niet over een kelder? Dan moet je je vloer isoleren langs boven. Het grote nadeel? Bij deze methode moet je je bestaande vloer openbreken en achteraf een nieuwe vloerbekleding laten leggen.

Een andere optie is om de vloerisolatie en de nieuwe bekleding op je bestaande vloer te laten plaatsen. Daarbij moet je wel opletten dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Het is daarom belangrijk om een dunne isolatielaag te plaatsen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: om de isolatielaag zo dun mogelijk te houden, is materiaal met een hoge isolatiewaarde nodig. Isolatieplaten met een hoge drukvastheid zijn daarom een goede keuze. Ook gespoten PUR-schuim en isolerende chapes zijn mogelijke opties.

Welke prijzen voor vloerisolatie?

De prijs van vloerisolatie hangt vooral af van het vloerisolatie materiaal dat je kiest. Enkele richtprijzen:

Soort vloerisolatie Gemiddelde kostprijs per m²(incl. btw en arbeidskosten)

Vloerisolatieplaten €20 - €25

Gespoten PUR €30 - €35

Isolatiechape €30 - €354. Muurisolatie

Je woning isoleren doe je ook via je muren. Welke mogelijkheden bestaan er allemaal op vlak van muurisolatie? En hoeveel kosten ze? Een kort overzicht.

Welke mogelijkheden voor muurisolatie?

1) Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie vult een vakman de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) op met isolatiemateriaal. Hij maakt dan kleine gaatjes in het voegwerk, waardoor hij de isolatie spuit. Daarvoor moet de spouw wel minimaal 5 cm breed zijn en ze mag ook niet vervuild zijn.

Bij een nieuwbouw isoleert een vakman de spouw meteen bij het opbouwen van de muren. Hij plaatst het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en werkt het dan af met een gevelbekleding naar keuze (crepi, hout, baksteen, …).

→ Aangewezen isolatiemateriaal: EPS-parels, glaswol, steenwol, PUR-isolatie

2) Buitenmuur isoleren langs buiten

Heb je geen spouwmuur of kan je die niet laten opvullen? Dan is het ook mogelijk om je buitenmuur te isoleren langs de buitenkant. Zo kan je een dikke isolatielaag laten aanbrengen zonder ruimteverlies binnen in je woning.

Daarnaast kan je met deze vorm van muurisolatie je gevel ook een nieuwe look geven. De isolatielaag kan je namelijk laten afwerken met een nieuwe gevelbekleding, bv. crepi of cementpleister, steenstrips, houten gevelbekleding, een nieuwe buitenmuur in bakstenen, …

→ Aangewezen isolatiemateriaal: isolatieplaten in kunststof die aan de gevel verlijmd worden

3) Binnenmuur isoleren

Van binnenuit isoleren is de minst interessante optie. Je verliest ruimte binnen en de werken zijn behoorlijk ingrijpend (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, schakelmateriaal opnieuw aansluiten, vensterbanken aanpassen, …). Daar staat tegenover dat je in fases kan werken en niet afhankelijk bent van het weer.

Ben je van plan om je binnenmuren te isoleren? Ga dan eerst na of je gevel niet beschadigd is en of de regenbelasting voor je buitenmuur niet te groot is. Anders loop je een risico op vochtproblemen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: voorzetwanden met minerale wol, cellenbeton blokken, Multipor-isolatiepanelen

Welke prijzen voor muurisolatie?

De kosten voor muurisolatie hangen vooral af van de gekozen methode en het soort isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen:

Soort muurisolatie Gemiddelde prijs per m²(incl. arbeidskosten, excl. btw)

Spouwmuurisolatie €15 - €30

Buitenmuur isoleren langs buiten €100 - €150

Binnenmuur isoleren €50Als laatste willen we het nog hebben over luchtdichtheid van je woning die afhangt van je constructiemethode, afwerking en isolatie. Hoe meer verlies, hoe slechter je EPB score.

Een blowerdoortest zal dit bewijzen en is sowieso een plus bij je EPB score-

Een test kost 250 tot 350 euro exclusief btw, maar dat verdien je in de meeste gevallen snel terug. Enerzijds door de energiebesparing, anderzijds door de financiële voordelen dat een gunstiger E-peil met zich meebrengt. De standaardwaarde voor luchtdichtheid, uitgedrukt als de v50-waarde, bedraagt 12 m³/h.


Natuurlijk staat Look'nfeel je bij met advies en begeleiding voor je bouw - of renovatieprojecten. Geef ons een seintje voor een vrijblijvend gesprek over je plannen.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page