Stap-voor-stap naar een succesvol bouwproject
Probeer een duidelijk beeld te vormen van wat je wil. Hoe moet je huis eruit zien? Hoeveel slaapkamers, badkamers,..? Hoe groot wil je de kamers? ? an je een adviseur inschakelen zoals Look'nFeel.
Maar laat ons starten met je sprokkelmoment. We helpen je graag bij de opbouw van een gestructureerd plan om alle belangrijke punten bij het bouwen onder de aandacht te brengen.
Een stappenplan is een 'work in progress'. Het verandert en wordt aangevuld door je ervaring, opzoeking en besluiten.
Stap 1 : De voorbereiding

Cruciaal is je budget te bepalen.
Een moeilijk moment maar dat eenvoudig kan zijn langs de andere kant. Vooraleer je meegenomen wordt in je dromen door aannemers en bouwbedrijven of architecten, ga praten met de bank. Wat kan je financieel aan ? Denk aan de maandelijkse kost, de duurtijd van je lening, de fiscale aftrek, de waarde van je woning, en maak het gemakkelijker door eigen geld in te brengen.
Hoe bepaal je de waarde van je huis ?
Probeer een duidelijk beeld te vormen van wat je wil. Hoe moet je huis eruit zien? Hoeveel slaapkamers, badkamers,..? Hoe groot wil je de kamers?
Laat vervolgens je architect de eerste tekeningen maken en een inschatting geven.
Om je te oriënteren geven we je graag volgende site van de overheid die de gemiddelde woningprijs opvolgt. Op die manier kan je inschatten waar jouw woning ergens zal zitten.
Vastgoedprijzen | Statbel (fgov.be)
Natuurlijk kan je waarschijnlijk genieten van premies. Ga alvast op zoek :
Premies voor wonen en woningen in Vlaanderen | Premiezoeker
Zoek naar fiscale voordelen.
Hypothecaire lening en individuele levensverzekering | FOD Financiën (belgium.be)
Vergeet niet dat je waarschijnlijk ook aftrek kan genieten bij het afsluiten van een
schuldsaldoverzekering. En bovenop is vadertje Staat ook vrijgevig als je energiebesparend
en anti-inbraak gaat werken.
Belastingverminderingen | FOD Financiën (belgium.be)
Niet te versmaden in je plan is te bepalen waar je zal gaan wonen tijdens de bouwwerken. Bij familie ? Of moet je ergens tijdelijk onderkomen gaan huren ? Neem dit ook in je budget op.
Heb je al meubels ? Waar ga je je inboedel opslaan als je bij hotel mama gaat verblijven ? Shurgard is een veel gekozen optie.
Opslagruimte te huur | Shurgard Self-Storage België
Vraag raad bij een bouwadviseur zoals Look'nFeel.
Wat kan je van hen verwachten ?
Meedenken in je bouwplan en het ontwerp van de woning
Mee opbouwen van de planning
Mee je budget begeleiden
Een architect zoeken
Offertes opvragen en vergelijken
Een aannemer zoeken en vergelijken met andere
Kwaliteitsafwerking opvolgen
Oplevering van het huis begeleiden
Facturen controleren
Bijstaan in discussie en problemen
maar vooral : kosten besparen en zorgeloos bouwen
Stap 2 : grond of huis zoeken
He, je bent al ver want nu weet je echt wat je wil, en je kan zorgeloos werken door de begeleiding die je krijgt van je adviseur. Gronden of huizen zal je wel vinden daar je terecht kan bij tal van immokantoren, notarissen en websites. Let echter op met wat je koopt en vraag ook advies hierover. Denk aan mogelijke gebreken van een huis die zichtbaar zijn voor ervaren adviseurs maar niet voor jou. Denk aan de oriëntatie van grond en huis, en de bouwvoorschriften. Deze laatste kan je navragen bij de gemeente.
Denk aan de toestand van het terrein. Fundering, kelder, bodemverontreiniging, asbest, begroeiing.
Zorg dat je volgende attesten zeker krijgt : het bodemattest (Ovam), keuringsattest van de stookolietank, bij aankoop van de woning het postinterventiedossier (PID)en het energieattest(EPC)en het electriciteitskeuringsattest (AREI)
Denk je aan renoveren ? Check dan electriciteit, riolering en afwatering, verwarming, sanitair, ramen, deuren, dak, isolatie, plafonds , muren,...

Stap 3 : kopen
Hier bestaan verschillende systemen.
Openbaar : bepaalde eigendommen worden verkocht door veiling of opbod.
Onderhands of verkoop uit de hand : je sluit een compromis met de verkoper, die je bij de notaris laat bekrachtigen en vastleggen in een verkoopakte.
Tussenpersoon : de verkoper zal commissie moeten betalen. Meestal zal deze dan ook wel rekening houden met deze som in de verkoopwaarde.

Als je beslist, is je eerste belangrijke partner de bank die het geld dient te voorzien met de gewenste leningsvorm. Vraag aan meerdere banken een prijsopgave. Let op met overbruggingskredieten, die een serieuze hap uit je budget kunnen betekenen. Hou ook rekening met wat mis kan gaan (echtscheiding of sterfgeval) en laat dit vastleggen. Denk ook aan je schuldsaldoverzekering.
Weet dat iedere aankoop ook verplichte registratierechten inhoudt. Deze verschillen tussen nieuwbouw, enkel grond en klein beschrijf.
Weet ook dat nieuwbouw 21% btw betreft en renovatie (ouder dan 5 jaar) 6%.
Iedere koop wordt door een notaris vastgelegd om te garanderen dat de registratie correct verloopt en deze man zal jullie ook een vergoeding hiervoor vragen. (3%, en 12% bij een 2de verblijf)
Stap 4 : Start van de Renovatie of Nieuwbouw
Over renovatie hebben we al de punten afgecheckt die je in het oog moet houden. Maar ook in nieuwbouw bestaan tal van overwegingen, die je kan nemen.
Sleutel-op-de-deur : hierbij wordt je woning van A tot Z afgewerkt en kan je d'er zo intrekken. Grootste voordeel is dat je één aanspreekpunt hebt voor alles. De volledige prijs is op voorhand gekend en het vraagt weinig tijd van je. Nadelen zijn de prijs en de korte tijdspreiding van het budget.
Traditioneel bouwen geeft je vrijheid in keuze van je type woning, je materialen en afwerking. Aanpassingen zijn sneller doorgevoerd. Traditioneel bouwen is soepeler dan systeembouw. Nadelen is het lange traject en de prijsschommelingen.
Houtskeletbouw is één van de systeembouwmethodes. Je gebouw heeft een houten draagstructuur waar rondom stenen gevels worden geplaatst. Inwendig bestaat de woning uit houten draagstructuren, die meestal door gyproc de woonkompartimenten afsluiten en de binnenmuren vormen. Belangrijk voordeel is de duurzame bouwmanier. Een juiste basisbehandeling van het hout tegen insecten is echter zeer belangrijk.

Andere varianten zijn houtmassiefbouw, betonbouw, metaalbouw waar het vernoemde materiaal in iedere term de basis vorm van je woning maakt.
Systeembouw of prefab is een constructienorm waar je muren in een fabriek gemaakt worden. Deuren en ramen zijn ingebouwd en je huis wordt op zeer korte tijd in elkaar 'gezet' als een blokkendoos. Voordeel is de constructietijd en afwerkingstijd. Bepaalde bedrijven klaren deze klus in 2 dagen. Kan van belang zijn op je tijdelijke verblijf ergens anders of je overbrugging. Nadeel is dat je geen bouwsoepelheid kent. Het zijn vooraf gedefinieerde plannen waarvan slechts lichtjes kan afgeweken worden. Meestal kan je door de snelheid en de pregedefiniëerde zaken kosten besparen. Verbouwen zal je deze woning nooit kunnen.
Wat 'In' is, is duurzaam bouwen. Hier denk je na en overweeg je in iedere stap van je constructie recycleerbaarheid en milieuvriendelijkheid. Meestal komen we nog wel op duurdere woningen uit.
Weet dat wegens de EPB normen op een nieuwbouw, je sterk zal aanleunen bij een BEN-woning (Bijna Energieneutraal). Het is sinds 2021 een Europese verplichting en vraagt grote inspanningen van aannemers en bouwheren. Denk hierbij aan drievoudige beglazing, hoogrendement isolatie, vloer- en dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, verluchtingsystemen, ..
Het E-peil moet onder de 30 (energieverbruik) zitten, het K-peil(energiezuinigheid) 40 of minder. Een EPB-verslaggever zal op het tijdens en op het einde van de werken de werf bezoeken en je een tijdelijk en definitief verslag bezorgen. Het laatste is van groot belang en dien je goed te bewaren. Het is het eerste wat je zal moeten voorleggen bij verkoop van je huis ooit, en zal gebruikt worden om het EPC te bepalen op dat moment.
Mocht je verdere inlichtingen, advies of begeleiding nodig hebben, bezoek dan even www.looknfeel.be. , en stel vrijblijvend je vraag. We nemen snel contact op.